Samtal om den åttonde dagen med KG Hammar och Lena Bergström
ons 20 sep.
|Norrmalm
20/9 kl 18. Samtal om den åttonde dagen; En rörelse för inre och yttre omställning. Med Lena Bergström och KG Hammar berättar och öppnar upp för samtal kring vår tids viktigaste fråga; den om skapelsen...
Tid och plats
20 sep. 2023 18:00 – 19:30
Norrmalm, Slupskjulsvägen 26A, 111 49 Stockholm, Sverige
Gäster
Om evenemanget
KG Hammar, Ärkebiskop emeritus:
Åttonde dagen som ett rop efter fred - därför är jag med! Frågan om fred har följt mig genom livet. Fred är för mig det som det gammaltestamentliga, judiska, fredsbegreppet Shalom står för: fred i alla våra relationer, fred med oss själva, med varandra, med skapelsen eller naturen, och med det stora hela som bär och omsluter oss och som jag kallar Gud. Som gammal ”68:a” har fred och rättvisa varit oskiljaktiga för mig. Men insikten och övertygelsen att all fred förutsätter fred med jorden, med allt icke-mänskligt liv på den här planeten, har trängt sig på under de senaste decennierna. Klimatkrisen är för mig ett nödrop till oss människor i vilken jag också hör Guds tilltal. För att verkligen höra det nödropet behöver vi ett andligt uppvaknande, en lyhördhet bortom den världsbild där jag själv är centrum, där något större får bli tillvarons subjekt. Därför vill jag ägna mina sista levnadsår till fred med jorden, fred med skapelsen på alla plan. Jag tror att det är här den inre frid vi alla längtar efter finns att finna.
Lena Bergström, Pastor i Equmeniakyrkan, Aktiv i People For Future:
Ett steg till… Jag har varit på väg mot det som ”den åttonde dagen” handlar om under en längre tid. Att nu skriva under vår gemensamma intention känns som ytterligare ett steg i hoppets riktning. Vi behöver gå tillsammans. Jag hoppas på att många vill vara med och forma rörelsen framåt, utifrån sina förutsättningar och idéer. Det kan verka smått, men allt som lever börjar litet.Hösten 2018 började jag finnas med bland dem som samlades på Mynttorget vid riksdagshuset i Stockholm för att sätta tryck på makthavare. Fredagarna blev en dag för protest och så har det fortsatt. Genom engagemang i People For Future har jag hittat ett sammanhang, och tillsammans med andra har jag ofta stått utanför statsministerbostaden ett par timmar på fredagarna.Det gör något med en människa att ha en sådan vana. Att så tydligt engagera hela sin kropp i protesten. Att frysa, att bli trött i benen, att stå kvar med varandra. Vi säger ibland att vi blivit en levande konstinstallation där vi står med våra skyltar. Det är såklart inte bara på fredagarna som klimat och miljö är aktuellt för mig, den särskilda dagen ger riktning åt de andra dagarna. Det sätter sig i kroppen. Protesterna behövs!Detta med vilodag är en dröm som jag burit på ett tag. Och då menar jag inte en ledig dag, för det har jag. Det handlar om den där särskilda dagen då vilan inte bara är för egen återhämtning. Allt behöver vila och hela jorden ropar efter det. Det finns gränser för hur mycket aktivitet och tillväxt vi själva och hela jorden klarar av. Att tydligt avsätta en dag för vilan påminner oss om det. Det är en utmaning att ha vilodag på söndagar när man är pastor, så är det i många andra yrken också. Det finns arbete som ska utföras. Men jag kan vila från konsumtion och planera för att ge vilan större plats. Jag tror på att hitta in i en vilans attityd, och är beredd att utforska vad det innebär i mitt liv.
Läs mer på www.skapelseexistens.se
Biljetter
Kostnadsfritt och drop in!
0,00 krFörsäljning avslutad
Totalt
0,00 kr
Många upplever en stark ensamhet och tomhet mitt i överflödeskulturen som leder oss in i en jakt på upplevelser, konsumtion och missbruk för att fylla vårt behov av kärlek och tillhörighet. Vi behöver alla ett sammanhang där vi på olika sätt kan vara inspirationskällor för varandra. Dessutom är samarbete vår enda möjlighet för att kunna rädda den här planeten."
Olle Carlsson
Präst och initiativtagare